Четвер, 20.07.2017, 17:42 ··· Адміністрація сайту: ··· Київстар, Viber: +380 67 7569831 ··· E-mail: dilodun@gmail.com ···
перейти на головну сторінку
Бізнес-каталог Оголошення Новини Коментарі Фото Відео Веб-камери Форум Довідка Реклама
··· Реєстрація ··· ··· Вхід ··· ··· RSS ···
Меню сайту
Меню розділу
Надзвичайні події
Невдоволення та протести
Новини Держадміністрації
Новини Районної ради
Новини Міської ради
Новини Сільських рад
Новини Держслужби з НС
Новини МВС, Прокуратури
Новини Соціальних служб
Новини Комунальних служб
Новини Податкової
Новини Пенсійного
Новини Гром. ради при РДА
Правова допомога
ГО "Контроль громади"
Конкретні справи О. Гереги
Свята та урочисті заходи
Вибори та політика
Економіка та розвиток
Міжнародна співпраця
Медицина та здоров'я
Освіта, Культура, Релігія
Про наших людей
Єврореволюція
АТО
Спорт
Сільгосптехніка
Відеоновини ФНБ
Статистика
Онлайн всього: 11
Гостей: 10
Користувачів: 1
Вхід на сайт
Пошук по сайту
 
Головна » 2017 » Липень » 7 » Випадки ботулізму зафіксовано у Хмельницькій області
П`ятниця, 07.07.2017, 21:16
Випадки ботулізму зафіксовано у Хмельницькій області
Натисніть на зображення для запуску перегляду відео

   Управління Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі повідомляє, що за оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в  Хмельницькій області, що в області   зареєстровано 6 випадків  захворювання на  ботулізм, пов’язаних з харчовою продукцією домашнього виготовлення.  20 червня 2017 року зареєстрований випадок ботулізму пов'язаний з вживанням  в’яленої риби власного домашнього виготовлення.

   Необхідно знати, що ботулізм – це класична харчова інтоксикація, спричинена токсином ботулінічної  палички (Cl. Botulinum). Розглядаючи властивості  збудника,  необхідно  розрізняти три його форми: мікроб, ботулотоксин і спору. Ботулінічна паличка дуже поширена у природі, вона постійно перебуває  в грунті , звідки потрапляє у воду , кишки теплокровних тварин, фураж, харчові продукти. При потраплянні збудника в умови відсутності повітря (анаеробні умови)  та при температурі від +2 .. до +37 град.С він здатний продукувати сильнодіючу отруту – ботулінічний токсин. Ботулотоксин перевищує за силою дії всі інші природні отрути і саме він спричиняє захворювання.
Найбільш сприятливі умови для утворення токсину створюються у герметично закритих банках, усередині великих кусків мяса, риби, в ковбасі, якщо при їх виготовленні грубо порушувались санітарно-гігієнічні вимоги і зберігались вони при відповідній плюсовій температурі.

   Кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення мікроба. Отруєння,  повязанні із споживанням соленої риби, пояснюється тим, що токсиноутворення відбулося до моменту проникнення солі у внутрішні тканини риби, або концентрація солі не була однаковою по всій масі риби. Для рівномірного просолювання риби середнього розміру потрібно декілька діб, і якщо засолювання відбувається не за умови охолодження, мікроб встигає розмножитись і утворити токсин.

   Ботулізм, хоч і належить до харчових отруєнь, за своїми проявами не схожий на харчове отруєння, що спричиняється іншими мікробами  чи токсинами. При ботулізмі уражується центральна нервова система, внаслідок чого насамперед  виникають розлади нервово – рухового апарату. Захворювання виникає раптово через 2 години – 10 діб, найчастіше 18 -24 год. Після споживання зараженого продукту. Найчастіше хворі звертаються до лікаря зі скаргами на «туман», «сітку», перед очима, двоїння предметів, неможливість читання звичайного шрифту. До ранніх ознак ботулізму належать симптоми розладу ковтання, що зявляються деколи в перші години хвороби. Найбільш важкий перебіг буває при розладах дихання – зявляється відчуття нестачі повітря, змінюється голос. Температура тіла при ботулізмі залишається нормальною. Уважких випадках смерть настає на 2-3 день від паралічу дихального центру або серця. Лікування ботулізму можливе тільки в умовах стаціонару, тому що при перших симптомах необхідне негайне введення специфічної протиботулінічної сироватки. Одуження тягнеться неділями, деколи місяцями.

   Щоб вберегти себе та свою родину від цього важкого захворювання запитайте декілька простих правил:
-    дотримуйтесь елементарних санітарних правил при виготовлені консерви та інших продуктів в домашніх умовах( ретельно чистіть та промивайте в проточній воді сировину, швидко видаляйте кишки при обробці мясних туш і риби і т.д.
-    стерилізуйте продукти в автоклавах, де під дією тиску забезпечується температура +120 град.С, яка згубно діє на усі форми збудника  ботулізму.
-    Готові консервовані продукти, особливо закриті в герметичну  тару, зберігайте в умовах холоду (холодильниках, підвалах і т.д.)
-    Пам’ятайте, що заражений ботулізмом продукт не має ніяких особливий змін, тому з метою профілактики усі небезпечні продукти (домашні консерви, копчені та вялені великим куском м'ясо, рибу і т. д.) перед споживанням піддайте термічній обробці – кипятінню протягом 20 хвилин чи прожарюванню в жарочній шафі (духовці) – 10 хв.
-    Ні в якому разі не піддавайтесь спокусі та не купуйте підозрілі продукти на ринках, вулицях, у не знайомих вам осіб.

Управління Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі
Категорія: Медицина та здоров'я | Переглядів: 302 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вибачте, додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі сайту.
Будь-ласка, зареєструйтесь, або увійдіть на сайт.
РЕЄСТРАЦІЯ / ВХІД
Ділові Дунаївці © 2009-2017