П`ятниця, 26.05.2017, 19:38 ··· Адміністрація сайту: ··· Київстар, Viber: +380 67 7569831 ··· E-mail: dun@at.ua ···
перейти на головну сторінку
Бізнес-каталог Оголошення Новини Коментарі Фото Відео Веб-камери Форум Довідка Реклама
··· Реєстрація ··· ··· Вхід ··· ··· RSS ···
Меню сайту
Меню розділу
Надзвичайні події
Невдоволення та протести
Новини Держадміністрації
Новини Районної ради
Новини Міської ради
Новини Сільських рад
Новини Держслужби з НС
Новини МВС, Прокуратури
Новини Соціальних служб
Новини Комунальних служб
Новини Податкової
Новини Пенсійного
Новини Гром. ради при РДА
Правова допомога
ГО "Контроль громади"
Конкретні справи О. Гереги
Свята та урочисті заходи
Вибори та політика
Економіка та розвиток
Міжнародна співпраця
Медицина та здоров'я
Освіта, Культура, Релігія
Про наших людей
Єврореволюція
АТО
Спорт
Сільгосптехніка
Відеоновини ФНБ
погода
курс валют
Курс долара Курс євро
Статистика
Онлайн всього: 22
Гостей: 22
Користувачів: 0
Вхід на сайт
Пошук по сайту
 
Головна » 2016 » Грудень » 21 » Африканська чума набирає обертів
Середа, 21.12.2016, 10:15
Африканська чума набирає обертів

   Управління Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі застерігає власників свиноферм також власників приватних господарств які утримують свиней дуже вкрай важливо дотримуватись підвищеного рівня біобезпеки господарства.

   ЗАХОДИ, ЩО СПРИЯТИМУТЬ ПІДВИЩЕННЮ РІВНЯ БІОБЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСТВА
1. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм. Виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.
2. Не купувати живих свиней, корми та сировину в АЧС – позитивних областях, утримуватися від закупівель свиней і корму сумнівного походження без відповідних документів та сертифікатів.
3. Відмовитись від поїздок в регіони та країни, де підтверджено наявність збудника АЧС (перш за все виключити офіційно оголошені карантинні зони) чи є високий ризик його поширення. Слідкувати за дотриманням цього правила персоналом ферми.
4. Обмежити (до повної заборони) відвідування території особами, що не працюють на підприємстві та не мають на те крайньої необхідності чи відповідних повноважень. У кожному випадку вимагайте суворого виконання встановлених на фермі правил та обмежень.
5. Для зменшення ризику, якщо є така можливість, забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримували свиней у приватному секторі. Раціональним для власників середніх та великих свиногосподарств є формування буферної зони: викупити свиней у приватному секторі в радіусі мінімум 3 км довкола ферми чи комплексу з подальшим забоєм для продажу або переробки цього поголів’я.
6. Забезпечити повну двоконтурну огорожу господарства, посилити заходи з дератизації й унеможливити доступ на територію ферми (особливо до приміщень, де зберігають або готують корми) будь-яких свійських чи диких тварин, включаючи птахів.
7. Заборонити утримання диких або свійських тварин, у тому числі птицю, на території свиногосподарства. Винятком є сторожові собаки, які повинні бути зареєстровані і мати відповідні відмітки в паспорті про щеплення проти сказу та інших хвороб, а також постійно перебувати виключно на території ферми.
8. В’їзд транспорту на територію неможливий без проходження дезобробки. Перш ніж машина проїде дезінфекційною ванною, її треба обмити від налипного бруду водою під тиском, бо саме він може зашкодити дезрозчину знищити збудника. Зібрана від миття транспорту брудна вода повинна бути знезаражена доступним у господарстві методом (хлорне вапно, каустична сода тощо). Машина має стекти впродовж 2-3 хвилин, інакше вода, потрапивши в дезбар'єр, із кожною наступною машиною буде зменшувати концентрацію, а отже, активність розчину.
9. Вхід персоналу у виробничу зону свиногосподарств дозволено тільки через ветсанпропускник, а в’їзд транспорту – через постійно діючий дезінфекційний бар'єр (дезінфекційний блок). На ветсанпропускнику ведуть журнали: виходу на роботу спеціалістів, відвідування особами, яким це було дозволено (ветеринарам, інспекторам, консультантам), руху та проведення дезінфекції транспорту, приготування дезрозчинів та заправки дезбар'єрів, прання та дезінфекції спецодягу.
10. При вході в ізольоване приміщення (секцію) встановлюють дезванночки або дезкилимки. З внутрішнього боку дверей при вході в склади комбікормів, кормокухню, ветеринарні об’єкти облаштовують дезкилимки, заповнені тирсою або іншим пористим матеріалом, зволожують їх дезрозчином.
11. Для обслуговування тварин потрібно закріпити за кожною технологічною (виробничою) групою відповідальних людей, які пройшли медичне обстеження відповідно до чинних нормативних документів і ознайомлені з правилами та обмеженнями біологічної безпеки.
12. Увесь обслуговуючий персонал повинен бути забезпечений спецодягом та спецвзуттям із розрахунку не менше двох комплектів на працівника. Обладнання, інвентар, спецодяг, спецвзуття та інші предмети потрібно промаркувати і закріпити за секцією (цехом). Продавати зазначені предмети з однієї секції в іншу без попереднього знезараження заборонено.
13. Потрібно заборонити робітникам ферми утримувати свиней в особистих домогосподарствах і забезпечити мотивацію та механізм реального виконання цього правила (через контракти, підписки, перевірки, забезпечення свинарською продукцією тощо).
14. Найкраще організувати централізоване харчування персоналу безпосередньо на території ферми, щоб повністю виключити вживання будь-яких інших харчових продуктів, принесених із собою на робоче місце.
15. Прання та дезінфекція спецодягу повинні бути організовані централізовано і повністю виключати можливість того, щоб працівники ферми робили це самостійно в домашніх умовах.
16. Чітко окреслити і промаркувати «брудні» та «чисті» зони на підприємстві. Не допускати, щоб працівники водному й тому самому одязі та взутті перетинали кордони цих зон.
17. Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділяють спеціальний внутрішньогосподарський транспорт. Виїзд такого транспорту за межі господарства можливий лише за особливих обставин (наприклад, ремонт), і в такому разі потребуватиме ретельної мийки та дезінфекції.
18. Крім того, на території господарства проводять розподіл і маркування «чистих» (підвезення кормів, тварин) та «брудних» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) автотранспортних шляхів, щоб виключити їх перетинання.
19. Завантаження тварин проводити з рамп, розміщених на лінії демаркації господарства, без в’їзду транспорту на територію. Перевіряти ступінь очистки та відмітки про дезінфекцію транспорту, який приходить на ферму.
20. Тварин, які підлягають вимушеному та внутрішньогосподарському забою, перевозять на забійно – санітарний пункт (забійну площадку) спеціальним транспортом, що виключає витоки біоматеріалу.
21. При завезенні/вивезенні кормів, відходів, додаткових матеріалів на ферми можна пломбувати кабіну водія, не дозволяючи йому таким чином виходити з транспортного засобу на територію ферми.
22. Територію ферми та приміщення, де утримують тварин, тримати в чистоті і за можливості проводити регулярну дезінфекцію. Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо. Мати постійний запас дезінфекуючих речовин противірусної дії, а саме: - розчин формаліну з умістом 1,5% формальдегіду; - 1,5% розчин параформу , приготований на 0,5% розчині їдкого натру; - 3% розчин парасоди або фоспару; - 5% розчин хлораміну; - сухе хлорне вапно з умістом не менше 25% активного хлору; - розчини хлорного вапна з умістом 4% активного хлору; - 3% (гарячий) розчин їдкого натру; - хлорантоїн у вигляді 2% водного розчину, експозиція 3 години; - біоклін 1,5% розчин, експозиція 1 година; - зоостерил з умістом 0,5% надоцтової кислоти; - кристал 900, кристал 1000; - інші засоби, які ефективно знезаражують збудник АЧС.
23. При можливості встановити параформалінову камеру для дезінфекції одягу та супутнього інвентарю. Також стане в пригоді утилізатор для знешкодження побічних продуктів тваринного походження.

   Відповідно до оперативної інформації ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 14.12.2016 в СТОВ А/ф «Маяк» (м. Полонне, Полонський район Хмельницька область) було зареєстровано загибель свиней.При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 15.12.2016 встановлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 008245 п.м./16 від 15.12.2016). За попередньою інформацією в СТОВ А/ф «Маяк» утримується близько 5600 голів свиней.

   Довідково: з початку 2016 року в Хмельницькій області зареєстровано 5 випадків АЧС в Дунаєвецькому, Летичівському, Новоушицькому, Староконстянтинівському та Полонському районах. Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області від 19.12.2016, в урочищі "Могилевщина" (територія Наталівської сільської ради Гребінківського району Полтавської області) було проведено відстріл одного дикого кабана. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 17.12.2016 встановлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 008321 п.м./16 від 17.12.2016). Крім того, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, 17.12.2016 на відстані близько 5 км від с. Деріївка та с. Млинок на території Деріївського приписного мисливського господарства (Онуфріїївський район) Кіровоградської обласної організації УТМР було виявлено 5 трупів диких кабанів. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в ДНДІЛДВСЕ 19.12.2016 також підтверджено діагноз АЧС (звіт про результати дослідження № 008323 п.м./16 від 19.12.2016).

Управління Держпродспоживслужби в Дунаєвецькому районі
Категорія: Надзвичайні події | Переглядів: 1065 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вибачте, додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі сайту.
Будь-ласка, зареєструйтесь, або увійдіть на сайт.
РЕЄСТРАЦІЯ / ВХІД
Ділові Дунаївці © 2009-2017